.
  • Samsun/Türkiye

Temiz Soğuk Su Tesisatı

1. Duvar içinde kalan soğuk su boruları Ÿüzerine ısı izolasyonu yapılmalıdır. Terlemeye karşı izole edilen borular daha uzun šömüŸrlüŸ olur.
2. Temiz su tesisatı düŸz olmalı ve yatay gidişlerde hava tahliyesi için gidiş yšönŸünde hafif bir eğim verilmelidir. Hava tahliyesi için en üŸst noktada havalık, sistemin boşaltılması için en alt seviyede boşaltma musluğu bulunmalıdır.
3. ܆st üŸste yatay boru demetlerinde yüŸzeyde yoğuşan suyun alttaki borulara zarar vermemesi için soğuk su borusu en altta olmalıdır.
4. Hidrofor varsa hidrofordan sonra, yoksa su saatinden sonra bir basınç regüŸlatšörŸü konulması tavsiye edilir. Böšylece su kullanma yerlerinde basınç değişmeyecek ve gereksiz su tŸüketimi šönlenecektir. Eğer bŸütüŸn kat girişlerinde regüŸlatöšr varsa buna gerek duyulmayabilir.
5. Dağıtım hattı ve kolon hatları açıktan geçmeli, kolonlar mŸümküŸnse tek tek sistemden ayrılabilir olmalı (kolon vanası ile) ve yine her kolon bağımsız olarak boşaltılabilir olmalıdır.
6. Her kattaki kat dağıtım hattı (veya her daire) bağımsız olarak sistemden ayrılabilmelidir. Bunun dışında merkezi sıcak kullanma suyu tesisatı da soğuk su sisteminden bağımsız olmalıdır.
7. Bas rezervuar hattını ayırmalı veya oteller gibi uygulamalarda her WC grubu su girişine basınç düŸşüŸrüŸcŸü ve şok absorber konulmalıdır.
8. Yatay kat dağıtımında borular banyo ve mutfak duvarlarına dšöşenmelidir. Kesinlikle dšöşeme ve tavandan boru geçirilmemelidir. Tavandan giden borular açıkta kalacağı için istenmeyecek, döšşemeden çekilen borular ise kısa süŸrede ŸçürŸüyecektir.
9. Banyo şaftları içinde kalacak sıcak su sirküŸlasyon ve soğuk su borularının izolasyonu şaftlar kapanmadan yapılmalıdır.
10. Galvanizli boruyu sabitlemek için kireli har kullanmaktan kesinlikle kaçınmalı, ankastre galvanizli borular zift, koruyucu bant vs. malzeme ile korunmalıdır.
11. Özellikle banyodan mutfağa yerden ekilen borular mutlaka korunmalıdır.
12. Banyo – WC – Mutfak için ekilen galvanizli borular Ÿüst kotlardan monte edilmeli, branşmanlar aşağı doğru bırakılmalıdır ki, boru ucundan girebilecek harç, taş, vb. parçalar ana boruyu tıkamasın.
13. Temiz su boruları soğuk böšlgelerde dış duvar içinden geçirilmemelidir. Temiz su borularında terlemeye karşı izolasyon yapılmalıdır. Bu izolasyonun buhar kesici ile yapılması ve kelepçe, konsol detaylarında soğutulmuş su tesisatlarındaki detayların kullanılması gerekir.
14. Helalar yalnız rezervuar aracılığı ile temiz su tesisatına bağlanmalıdır. Bideler, bağımsız su tesisatı olmadığı sŸürece kullanılmamalıdır.
15. Galvaniz, boruyu havaya karşı korur. Dšöşeme içinden geçirilen galvaniz borular zamanla delinir. Dšöşeme içinde galvanizin koruma öšzelliği yoktur.
16. TüŸnel kalıp sistemlerinde banyo tesisat borularını asma tavan içinden geçirip, perde içinde dŸüşey monte etmek pratik olmaktadır.
17. Galvanizli boruların fayans altında kalacak uç kısımları 1/2″ kšör tapa ile kapatılmaktadır. Fayans yapıldıktan sonra bu köšr tapaların bir kısmı fayans altında kalacak, söšküŸlüŸrken fayanslar kırılacaktır. 1/2″ artmış boru parçalarının bir ucuna diş açılarak, diğer tarafları ezilip kaynatılarak (10 cm. boyunda) köšr tapa yerine kullanılmalıdır.
18. Villa temiz su tesisatında masajlı duş kullanılıyor ise boru çapı en az 1″ olmalıdır. Bu durumda hidrofor basıncı arttırılmalı, alt basınç 30 mSS, Ÿüst basınç 40 mSS olmalıdır. Normal duşlu villalarda alt basınç 15 mSS alınabilir.
19. Villalarda su debisi belirlenirken, bahçe sulama göšz öšnŸüne alınmalıdır. Bahçe sulama yokken debi 1,5 m3/h, varken en az 3 m3/h alınmalıdır. Bahçe sulama tesisatını planlayan firmanın da bahçe sulama için gerekli su debisi ve basıncını šöğrenip, hidrofor kapasitesini seçmesi daha doğru olacaktır.
20. Temiz su tesisatında oluşan sesin ana nedeni su basıncının fazla olmasıdır. YŸüksek basınçtaki su, kesitin daraldığı noktalarda su hızını 2 m/s değerinin üŸzerine çıkarır. Buna çözŸüm hidrofor basıncının ayarlanması, hidrofor çıkışına basınç sabitleyici montajı, sistemdeki basınç kademelerinin doğru dŸüzenlenmesi ve daire girişlerine basınç dŸüşüŸrüŸcüŸ montajıdır.
21. Suyun az olduğu yerlerde arıtmadan alınan su, bahçe sulamada ve rezervuar için kullanılabilir. Arıtmadaki hatalara karşı,
a. Rezervuar için hidrofor dahil ayrı bir hat yapılmalıdır.
b. Bas rezervuar kullanılması daha uygundur. Bšöylece su depolanmadığı için daha sağlıklıdır

Sayfamızı Paylaşın
 
.